Vart's Kennel
Bichon havanais

 

 

 Hjem
 

 Om oss


 Kontakt

 

 Våre hunder

 

 Valper

 

 Fotoalbum

 

 Om rasen

 

 Helse

 

 Stell

 

 Oppdragelse

 

 Aktiviteter

 

 

 

 

 

 

AKTIVITETER

 

Folk som ikke kjenner rasen tror gjerne at en havanais passer best i sofaen. Og den kan godt trives der en god stund. Men som alle hunder har den også behov for aktivitet, både fysisk og mentalt.

Havanaisen er en glad og aktiv hund som har stort potensial til å bli med på mange ulike typer aktiviteter. Nedenfor finner du noen forslag:

 

TING DU KAN GJØRE SAMMEN MED ANDRE:
 

Å delta på aktiviteter sammen med andre hunder er viktig. Hunden din trenger sosialisering. Den trenger å bli kjent med andre hunder og lære hundespråket godt. Den trenger også å bli kjent med ulike steder, lyder, situasjoner, og mennesker. Når du er sammen med andre hundeeiere vil du lære mye selv også.

 

KURS

Jeg anbefaler alle å gå på kurs med hunden! Det er sosialt for både deg og hunden, og dere vil begge lære mye nyttig. Begynn tidlig, bli med på valpekurs, fortsett med unghundkurs, kurs i hverdagslydighet, og etter hvert videregående kurs. En havanais er lettlært. Gjennom øvelser og treninger vil du oppnå god kontakt mellom deg og hunden, og hunden blir vant til å gjøre som du sier, selv om det er mange andre rundt dere. Kurs er både nyttig og morsomt!

 

RALLY-LYDIGHET

Dette er en aktivitet der hunden først må lære en del ulike øvelser. Så settes det opp en løype med stasjoner der en skal utføre øvelsene. På hver stasjon står et skilt som forteller hva du og hunden skal gjøre på denne posten. Rekkefølgen på oppgavene vil variere fra gang til gang. Man lager konkurranser der det gjelder å gå fortest mulig gjennom løypa, og gjøre alle oppgavene feilfritt. Mange klubber tilbyr kurs i rally-lydighet.

 

AGILITY

Agility er en hinderløype for hunden. Du og hunden løper sammen gjennom løypa, du viser vei, og hunden skal hoppe over hinder, gå sik-sak gjennom staver, balansere over en smal "bro", krype gjennom en tunnel, osv. Veldig moro for en aktiv hund! Det arrangeres konkurranser der det gjelder å komme fortest mulig feilfritt gjennom hinderløypa. Bli gjerne med på et kurs i agility!

 

UTSTILLING

Utstillinger er en trivelig aktivitet for deg som synes pelsstell er moro! Skal hunden på utstilling må den ha lang og velstelt pels. Utstilling kan være lærerikt og spennende, og er sosialt for både deg og hunden. Du treffer andre hundeeiere, og hunden din blir vant med å være sammen med andre hunder. Du får vite hva utdannede dommere mener om hunden din, noe som særlig er viktig dersom man drømmer om at hunden skal i avl. For oss som er oppdrettere, er utstilling det stedet der vi kan treffe hverandre og få se hverandres hunder. En oppdretter planlegger stadig framover, og ser seg om etter gode avlsdyr. Derfor er utstillinger viktig for oppdrettere, og det er alltid kjærkomment med valpekjøpere som har glede av å være med på å stille ut hundene sine!

 

 

TING DU OG HUNDEN KAN GJØRE HJEMME:

 

Når du har sørget for sosialisering av hunden, finnes det også mange måter du kan aktivisere hunden på hjemme, eller når dere går turer. Her er noen forslag:

 

BRUKE NESEN

Som alle hunder har havanaisen god nese. Du kan øve den opp til å finne godbiter du gjemmer. Begynn med lette oppgaver, øk vanskelighetsgraden etter hvert. Å leke gjemsel er også gøy. Hold hunden mens en i familien løper og gjemmer seg, - og la så hunden lete opp den som har forsvunnet. Prøv både inne og ute.

 

KASTE BALL

Havanaisen elsker å løpe etter ball eller pinner. Kanskje vil den helst legge seg ned og rive i stykker eller spise opp det den har funnet. Jobb med å lære den å komme tilbake til deg i stedet, med det den finner!

 

LÆRE KUNSTER

Havanaiser er lettlærte, og det kan være gøy å lære dem kunster. Her er forslag til noen kunster:
- Stå, sitt og dekk
- Fra sitt - løfte forbena og "sitte bamse"
- Fra dekk - rulle rundt på gulvet
- Danse på to ben, ta en runde rundt seg selv
- Hoppe over hinder
- Hoppe gjennom en rokkering
- Ha godbit på nesen en liten stund, før den får lov til å spise den
- La den balansere over ting
- Gå gjennom tunnel av tøy e.l.

Finn på mer selv! Husk - rasen har blitt brukt som sirkushunder!

 

TURER

Turer i skog og mark er topp! En trent havanais tåler bra lange turer, og kan klatre over stokker og steiner og opp fjellsider mye bedre enn du skulle tro. Den koser seg i skogen og mark! Går du utenfor veier og stier, husk at det kan være tungt for den å hele tiden måtte hoppe gjennom høy lyng eller over andre hindringer. Ta med en stor ryggsekk, så kan du bære den hvis terrenget blir for ulendt.

Skal du ha hunden med på ski- og sykkelturer, må du passe på å avpasse farten til hva som er bra for hunden. I nedoverbakker bør den nok få sitte i ryggsekken din.


VIKTIG: Husk at pelsen til en havanais samler mye kvist og rusk hvis tar den med gjennom ulendt terreng. Dette må børstes ut når dere kommer hjem. Det kan være litt av en jobb. Og det sliter på pelsen. Turer utenfor stier og veier er derfor ikke egnet for hunder som skal på utstilling! For en utstillingshund bør du velge turer langs gode stier eller gangveier, slik at pelsen ikke slites ned. I snøvær kan snøklumper sette seg i pelsen, - et problem som er særlig stort ved kram nysnø. Slike dager bør du holde deg til steder der snøplogen har gått!