Hva er PLN? Hvorfor genteste
hundene våre? Les historien Uno fikk PLN. Se liste med hunder som er testet fri for markører
Det er nå blitt mulig å teste hundene våre for å finne ut om det er sannsynlig at de bærer gen for den arvelige nyresykdommen PLN. Arvegangen for denne sykdommen er svært komplisert. Man tror det er et knippe gener som samvirker når en hund blir syk. I tillegg tror man det også kan være miljøfaktorer som medvirker til å utløse sykdommen. Dr. Meryl Littman og Dr. Paula Henthorn, University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine (PennVet) i USA, har nylig funnet to markører som fester seg til gener man tror medvirker til sykdommen. Littman/Henthorn og deres stab har utviklet en test der man ser om disse markørene fester seg/evt. ikke fester seg til gener de finner i en spyttprøver fra hunden. Testsvaret gir en god indikasjon på om hunden bærer arveanlegg for PLN. VIKTIG: Man har ikke funnet selve sykdomsgenene. Gentesten gir dermed IKKE noen 100% garanti. Den gir kun en nyttig indikasjon om hvilke hunder som kan være bærere. Svært mange av hundene våre har en eller to markører for PLN. De kan selv være helt friske, men vil kunne gi sykdomsanlegg videre til avkom. Testing av over 1200 hunder i USA (inklusiv ca 100 fra Norden) - viser at hele 45% har én markør og 17% har to. Bare ca 38% er fri for markører. Dette gjør at om vi parer to hunder uten å vite hvilke hunder som har markører, er sannsynligheten ganske stor for at vi kombinerer to hunder med med markør, og dermed dobler disse uheldige egenskapene i neste generasjon. Dersom hunder med markører brukes mye i avl, spres de ugunstige arveanleggene i populasjonen, og sannsynligheten for at sykdommen bryter ut vil øke. I USA har sykdommen vært et problem i flere år, og den amerikanske wheaten klubben anbefaler nå alle oppdrettere å genteste hundene sine, spesielt de som skal gå i avl.
Viktig å merke seg:
https://shop.labogen.com/en/order-genetic-test/dog/
Test-kit kommer i posten.
Viktig: De siste to timene før prøven tas, skal hunden ikke spise eller drikke, og ikke være i kontakt med andre dyr. Sett gjerne hunden i bur disse timene før prøvetaking. Prøven tas ved at man fører en børste eller bomullspinne inn mellom hundens jeksler og innsiden av kinnet, snurrer børsten forsiktig rundt i 15-20 sekunder, og tar den ut igjen. Sett børsten oppi et passe stort glass, med busten opp (selve børsten skal ikke være borti glasset)Gjentas med den andre børsten. La begge børstene stå i glasset til de er helt tørre. Når børstene er tørre, legg dem i de små posene de kom i. Lim på strekkoden. Deretter legger du begge børstene i en større pose (følger med test-kitet). Nå er de klar for innsending.
Adressen står på posen du får tilsendt, men i tilfelle du ikke har
nok ferdigadresserte poser, får du den her: Kruuse videresender prøven til laboratoriet i Tyskland. Det er viktig at du sender prøven via Kruuse, fordi det er strenge regler for hvordan biologisk materiale av denne typen skal sendes. Kruuse er godkjent for å ta seg av dette.
RESULTATET AV TESTEN Resultatet kommer på mail. Min er faring er at det tar fra 1-3 uker før svaret kommer. Her er forklaring på hva testsvarene betyr: 1. Hunden din er homozygous negativ. Betyr: Ingen av de to kjente markørene festet seg til spyttprøven fra din hund. Den er da sannsynligvis ikke bærer av arveanlegg for PLN. Den kan pares med andre hunder som er fri, men - hvis det ellers er gode avlshunder - må den også gjerne pares med andre hunder som har markører. 2. Hunden din er heterozygous. Betyr: En av de to kjente markørene festet seg til spyttprøven fra din hund. Den er da sannsynligvis bærer av ett (av minst tre) arveanlegg som medvirker PLN. Den bør ikke pares med andre hunder som har markør, siden du da kan få avkom med doble markører. Men - dersom den ellers er en god avlshund - kan den godt pares med hunder som er homozygous negativ, altså er fri for markører. 3. Hunden din er homozygous positiv.
Betyr: Begge de to kjente markørene festet
I Norge er det noen, men ikke alle oppdrettere som tester hundene sine. Sykdommen PLN er sjelden hos oss, og mange mener testing ikke er nødvendig. Mitt råd er at vi bør teste, sånn av vi vet hva vi gjør, og følger med på utviklingen. Siden mange ikke tester, kan det være vanskelig å finne partner med kjent testsvar. Oppdager du at tispen din har markør, er det ønskelig å finne en partner som er fri. Men hvor finnes han? Jeg vet bare om noen få hanner i Norge som er testet fri. Mange er ikke testet i det hele tatt - foreløpig. Mitt håp er at vi får dette opp og gå. Så mitt råd er helt klart: Test avlshundene dine! Men bli ikke så skuggeredd at du slutter å avle, dersom du finner markører! Bruke hodet, og vær klar over hva du gjør. Så tror jeg testene kan hjelpe oss å finne gode veier videre. Kjøreregelen er: Hund med markør bør helst pares med hund som er fri. Det er svært viktig at vi fortsetter å bruke hunder med markør i avl. Etter det vi vet så langt, har nesten to tredjedeler av hundene våre markør. Om alle disse skulle utelukkes fra avl, ville det være en katastrofe for rasen vår! Vi har en liten rase, og må ta vare på så mye gener vi kan. Derfor: Har du hund med markør - prøv å finne partner som er fri. OG: Har du hund som er fri - finn partner med markør! Slik hjelper du rasen. Hunder med én markør kan uten problem brukes i avl. Når en slik hund pares med hund som er fri, vil du få noen avkom som er fri, og noen med én markør. Parer du hund med to markører med hund som er fri, vil alle avkom få én markør. I neste omgang kan disse pares med hund som er fri. I dette tilfelle vil du først i andre generasjon kunne få valper som er fri. Men - det er altså mulig i løpet av to generasjoner å avle seg vekk fra de uønskede markørene, bare du vet hva du gjør! Parer du to hunder som begge har én markør, kan du få valper med både 0,1 og 2 markører. Test kullet og finn ut hva som er lurt å gå videre på. NB! Husk å se på HELE hunden, ikke bare PLN-markører! Glem aldri helheten, og glem aldri at PLN er en svært sjelden sykdom, og at selv hunder med to markører har liten sjanse for å bli syke.
VIKTIG: Oppdrettere bør unngå "skryt" av typen "Vi avler bare på
hunder som er fri for markører..." Oppdrettere som driver slik
"reklame" viser at de ikke har skjønt poenget. De tar ikke
tar ansvar for rasens ve og vel. Markørene gir ingen fasit, de gir
kun en pekepinn. Og PLN er ikke noe problem på rasen i Norge, den
dukker opp svært sjelden. Det vi prøver, er å unngå at den skal
bli et problem, slik det har skjedd i USA. Da er det nyttig å
vite hva vi gjør. De som bare vil bruke hunder som er fri,
velger bort to tredeler av hundene i rasen. Det er IKKE ansvarlig avl! Statistikk
Vi kan nok ikke hindre at en hund som er disponert for
sykdommen, blir syk. Men vi kan sørge for at den ikke utsettes for
miljøfaktorer som har vist seg å spille en rolle for utvikling av
PLN. Her er noen råd for hvordan du kan hjelpe en hund som bærer
sykdomsgener, til å ha det bra og leve lenger: MAT: ● Gi den fòr som er skånsomt for nyrene: Ikke for høyt proteininnhold. Velg fór med proteiner fra fisk og/eller kylling. ● Unngå proteiner fra rødt kjøtt (lam og okse). ● Unngå hvete, gi gjerne glutenfri kost til hunden (spesielt hvis den har lett for å få løs mage!) ● Vær gjerne tilbakeholdende med melk/melkeprodukter, mais og soya. Unngå også mat og godbiter med høyt proteininnhold.
STRESS: ● Stress er en faktor som kan påvirke latent sykdom. Gjør det du kan for at hunden skal kjenne seg trygg og fornøyd: Passe mye fellesskap, mosjon og aktivitet - og passe mye hvile.
● Kjøp urinstrips hos veterinæren.
● Husk: Mange hunder med to markører - blir aldri syke!
LES MER: Her er linker til amerikanske nettsider om temaet: American Kennel Club Health Foundation - om PLN Softcoated Wheaten Terrier Club of America - om generell test av hundens helse Softcoated Wheaten Terrier Club of America - om Gentest - PLN
|
||