Vart's Kennel
Bichon havanais

 

 

  Hjem
 

  Om oss


  Kontakt

 

  Våre hunder

 

  Valper

 

  Fotoalbum

 

  Om rasen

 

  Helse

 

  Stell

 

  Oppdragelse

 

  Aktiviteter

 

 

 

 

 

OPPDRAGELSE :

 

Når du skal oppdra en hund er det nyttig å kunne litt hundespråk, slik at du kan snakke til hunden på et språk den forstår. Her er noen viktige ting å vite:

 

KROPPSSPRÅK:

Hunden har et rikt kroppsspråk. Her en noen tips:
 

Adferd som uttrykker vennlighet:

Slikke seg på snuten - Legge ørene bakover - Vende siden eller baken mot den de møter - Se vekk - Legge seg ned - Logre med halen godt ut til sidene - Sakke farten, bevege seg rolig - Gå ned med forlabbene mens baken står opp og halen går - m.m.
 

Adferd som uttrykker utrygghet:

Halen ned, eller mellom bena - Peser - Skjelver - Sikler - Piper - Knurrer - Vil gjemme seg - m.m.


Adferd som brukes for å si nei, eller true
:

Halen opp, dirrer (logrer bare litt til hver side) - Stirrer rett på - Framoverlent, vekten på forbena - Knurrer - Raske/brå bevegelser - m.m.

 

En del av dette er det ikke mulig for oss mennesker å etterligne. Men det er også mye vi kan bruke:
 

Skal du vise vennlighet kan du:

Slikke deg på leppene - Se vekk - Vende siden til - Sette deg på huk - Bevege deg rolig og trygt - Bruke lys og vennlig stemme.
 

Skal du si nei til hunden kan du:

Se strengt på hunden - Sette hendene i hoftefeste - Lene deg framover  - Bruke mørkt stemmeleie - Gjøre raske bevegelser.

 

LYDER:
Hundens lyder går fra lyst til mørkt: Den kan pive, pipe, bjeffe - og knurre. I det lyse leiet er hunden vennlig, ber om hjelp, eller underkaster seg. I det mørke leiet er den mer bestemt, sier fra, eller sier nei. Dette kan vi bruke: Bruk lys stemme når du vil vise vennlighet og mørkere stemmeleie når du har behov for å irettesette hunden.

 

ØYNE:
Hunden viser vennlighet når den ser vekk. Å bli stirret på, kan i hundeverdenen føles svært ubehagelig. Litt annerledes er det når hunden ser rett på oss, da kan det være en bønn, den tigger. Men hvis den stirrer på en annen hund, er det som regel for å prøve å få makt over eller true den andre. Stirring oppleves truende for en hund.

Den kan den også se vennlig rett på en annen, når det er noen den kjenner og er glad i. Du og hunden kan se hverandre i øynene som gode venner. Hunden skjønner forskjell på et strengt blikk og et vennlig blikk. Hvis hunden viker blikket ditt når du prøver å se vennlig på den, kan du prøve å blunke inni mellom - da forstår hunden lettere at du ikke er sint.

 

NOEN REGLER:

- Alltid "på fersken": En hund lever i øyeblikket. Det du sier, forbinder den med det den gjør akkurat NÅ. Skal du lykkes med å lære hunden det du vil, må du rose den akkurat idet den gjør det riktige. Og vil du stoppe en uønsket adferd, må hunden få tilbakemelding fra deg akkurat idet den gjør det du ikke ønsker. To sekunder senere er det for sent! Da ser den kanskje på deg, siden du kom, - og du må jo ikke skjenne på hunden fordi den ser på deg!

- En utrygg hund skal IKKE trøstes. Da forsterkes utryggheten. Fortell i stedet hunden at "Dette går bra" - "Dette går fint" - "Dette klarer du". Da bygger du opp selvtilliten hos hunden.

- Ikke se på hunden når den skal tisse. Se heller vekk. Ellers kan hunden tro at du er sint når den tisser, siden du står og stirrer på den. Da kan det bli vanskelig å få den til å tisse mens du er der. Det kan bli slik at den ikke vil tisse når den går tur med deg. I stedet stikker den seg vekk - gjerne inne - og finner et skjulested der den kan få tisse i fred.

- Ved innkalling: Gi ros når hunden kommer til deg. Gi aldri skjenn når den kommer, selv om den har rotet lenge med andre ting mens du har ropt. Å komme til mor eller far skal være redningen, og alltid en god opplevelse for hunden. Gi ros med det samme du ser den begynner å gå mot deg. Er hunden treg til å komme, prøv å sette deg på huk mens du roper på den.

- Gå i bånd er gøy. Det er noe hyggelig som du og hunden gjør sammen. Ingen av dere skal dra i båndet. Hvis hunden drar, stopp og stå stille. La den erfare at du "ikke virker" hvis den drar. Så snart den slutter å dra, går dere videre. Hvis hunden blir opptatt med noe og ikke vil bli med deg, lokk på den, og klapp den gjerne litt under haka, før du drar den forsiktig med deg. Dere går sammen, og ingen skal dra i båndet, - men det er du som skal bestemme!

- La hunden avreagere! Dette er viktig: Hvis hunden blir skremt av noe - kanskje et grytelokk faller ned, en skummel stein i skogen, støvsugeren, en stor hund, et menneske med krykker,  e.l., så IKKE trøst. Oppmuntre i stedet. Gi deg tid til å vise hunden at det "farlige" ikke er farlig likevel. Lokk hunden med deg bort til det som skremte og la den undersøke det. Hvis den ikke tør å komme bort selv, kan du gå bort mens den ser på, "sjekke" det farlige litt, og slik vise at det ikke var farlig likevel. - Hvis du løfter opp hunden og skynder deg forbi alt som skremmer den, vil du fort kunne få en veldig redd og engstelig hund!